Невиждано чудо се случи със Стара планина днес и изненада всички

Стара Планина
Време за четене: 6 минути

Хиляди граждани в Северна и Южна България изпаднаха в шок и недоумение от знамението

Още в ранни зори, по здрач, Горан Баирчев – жител на Троян и известен планинар в района – останал като вцепенен, когато протягайки се и взирайки се в сумрака на далечината, забелязал как целият Троянски Балкан се издига към облаците и заминава в неизвестна посока.

„Нищо не се чуваше. Беше тихо като всяка сутрин през последните 25 години откакто приватизираха завода оттатък реката и нарязаха машините му за скрап. Само за малко видях, че нещо такова, огромно, абе много голямо, като космическия кораб на извънземните в оня, американския филм, се носи нагоре. После пуф! и изчезна“, споделя запаленият природолюботел и младолик работещ пенсионер в 70-те си години, пред репортера на в-к „Сливова днес“, във видео-репортаж заснет за сутрешния блок на една от националните телевизии. „Помислих си, че сънувам. Заклевам се, че не съм близвал вчера! Потърках си очите. После се ощипах с всичка сила по бузите. Накрая си пляснах няколко шамара от двете страни, ама не – не сънувам. Викам си: Ба.. Извинете! …К‘во стаа тука?!“, завършва своя невероятен разказ преди гордият балканджия, който сега е само обикновен българин.

Въпреки че е много странно, се оказва, че преживяването на Бай Горан Горския, както го наричат още съгражданите му заради дългия му професионален път в местното стопанство, не е единичен случай. Подобна история по-същото време разказали с ужасен глас на телефона за спешни повиквания 112 още стотици ранобудни граждани и селяни от северната и южната страна на Стара Планина – от Тетевен до Шумен. А когато се развиделило напълно, дори на стотина километра вече се виждало, че на мястото на преди величествената планинска верига, чието име е записано в началото на химна ни, няма нищо и че тя просто е изчезнала оставяйки под себе си огромна нова равнина с плодороден чернозем.

Бургазлии пък, горе-долу по същото време, се сблъскали с друг, може да се каже противоположен, феномен. Насред Бургаския залив и много километри навътре в Черно море, от Обзор на Север до Царево на Юг, се появила огромна планина от скална и пръстна маса. На някои места по нея имало масивни дървета, а на други цели вече изсечени голи бърда, заедно с изоставени ски писти и ръждясали лифтове. На върха, над всичко, се виждала кацнала летяща чиния. Първоначално Бургас и неговите трудови хора стоели в ступор за 30-40 минути като се надявали, че това е някаква халюцинация в следствие от честите обгазявания от близкия нефтозавод, но малко по-късно започнали да се опомнят и да оглеждат по-внимателно. Неколцина водни спасители-смелчаци се взели в ръце по-отрано и веднага влезли в ново амплоа на планински такива, но с джипове 4х4. След като изкачили склона на новия над 1500 метра висок морски остров, съобщили от върха, че всъщност неидентифицираният летящ обект не е от извънземен произход, а е сградата-паметник на някогашното БКП на връх Бузлуджа.

Така загадката най-накрая вече била разгадана донякъде – Стара планина се била преместила рано сутринта в Черно море. Но как и защо никой не знаел.

Поради това странно и изненадващо събитие, днес в цяла България е суматоха и истерия. Още от ранните часове, във всички сутрешни блокове, учени физици, химици, математици, психолози и теолози, но също и уфолози, номеролози, политици и всякакви други запознати и не толкова запознати с темата дават всевъзможни обяснения за явлението и евентуалните тежки последствия от него. А те, както изглежда, няма да са малко. Дългогодишен учител по география от София отрече през годините да е бил източник на лъжлива информация за местонахождението на Стара планина и подаде оставка в знак на протест, подведен от фалшива новина в социалните мрежи, че неговата професия вече няма да е нужна на учениците, понеже и географията на България накрая се е объркала подобно на останалите дисциплини в образованието ни. Управител на планинска био-мандра близо до Казанлък зарече да се самоубие, защото имал огромни кредити към банките, но нямало да може да изнася продукцията си на Запад, а българите не купували млечни продукти като неговите – предпочитали другите, с палмовото масло. Собственици на природосъобразни вятърни електроцентрали от Сливенско отмениха почивки на Малдивите, пътувания до Дубай за важни бизнес срещи и други неотложни ангажименти, за да посетят заедно министерството на икономиката и да поискат пълни обезщетения от държавата за провалените им бизнес планове и невъзможността да добавят така нужния екологичен ток към сметките на българите.

Докато учените по точните науки настояват за чисто научно обяснение на случилото се днес (което искане се подкрепя донякъде и от уфолозите, „но само ако се включат извънземните в цялата картина“), то християнските теолози са уверени, че това е Божие чудо основано на думите на Христос: „Ако кажете на тази планина „Вдигни се и хвърли се в морето“ – ще стане.“ Последните също така твърдят, че ако е дело на някой християнин, то задължително трябва разберем кой е той и какъв е – православен, католик или протестант, защото това би решило дългогодишен спор сред християнските деноминации коя е истинската Света Църква на Божия Син и кои са истинските християни, а останалите ще могат най-после окончателно да се обявят спешно за сектанти. Други теолози обаче настояват, че текстът, записан в Евангелието от Матей 21:21, в който Исус Христос учи учениците си как да вярват, не може да бъде приет буквално, а само метафорично, защото „какво би станало, ако всеки започне с вяра да мести планини в моретата“, заключават те. Така практичната тема от сутрешните блокове се измести плавно от научната плоскост и изключително сложния проблем от всякакъв характер към изцяло теологичен спор. Редица запознати с църковната история заявиха, че започналият дебат между представители на християнските деноминации за преместването на Стара планина в Черно море и връзката с библейските текстове „ще приключи, ако въобще приключи, най-рано през идните 1000 години“. Но някои прогнозираха, че разговорите и подмятанията ще продължат със сигурност до Второто пришествие, а никой не знае кога ще бъде то.

Междувременно, българското правителството си отдъхна, че вече няма да се налага да прокарва тунел под Балкана, който според мнозина беше и се доказа през годините като „невъзможна мисия“.  Управляващите също така се зарадваха, че туристическият сезон най-накрая ще бъде спасен, защото „Кой е виждал такова чудо – да се премести планина в морето за една нощ?! Туристи от целия свят ще искат да дойдат, за да се убедят лично в това, което е направил Началникът по нашите земи, точно в края на нашето управление, а не по време на служебното правителство, което иска да направи президентът Радев“, заяви със сериозен, но смирен тон на страхопочитание и с вдигнати очи нагоре премиерът в импровизирана пресконференция от стая в къщата си в Банкя, стоящ пред няколко кръста, икони и бутилки светена вода. „Сега вече ще печелим от всичко – от PCR-тестове, от маски и дори от ваксини, които така или иначе не се търсят много от тукашния материал. Ще се възстановим лесно от кризата и ще напълним поне малко хазната, която иначе е много пълна и в момента. Мисля, че това чудо е почти достатъчна награда за всичко, което съм направил през годините с тия две ръце, и за парите, които съм дал на църквите ей от тия джобове“, допълни министър-председателят Борисов и продължи: „От друга страна, представяте ли си какво още можем да постигнем използвайки правилно появилата се „Нова равнина“ на мястото на „Стара планина“? Можем да направим най-голямото летище между Европа и Азия; можем да получим още милиарди от Европейския съюз по Зелената сделка и да покрием огромни площи с електроцентрали от слънчеви панели; можем да застроим със заводи и фабрики на Фолцваген, Тесла, Боинг и кой ли още не – място има много; можем да премахнем подбалканския път и да направим още една чудесна многолентова права магистрала от София до средата на Черноморието, още повече, че на мястото под планината със сигурност няма да има археологически обекти, които да ни бавят; можем да поканим всички световни добивни компании да преровят новата територия сантиметър по сантиметър за злато, сребро, платина, диаманти и какво ли още не, за да сключим още изгодни договори за концесия както досегашните и да печелим още повече. И още, и още… Възможностите са безкрайни. Голямо добро ни направи този горе, като помогна да се премести планината, който и да е той и по каквато и причина да го е направил“, заключи министър-председателят в края на брифинг пресконференцията по темата, прекръствайки се накрая три пъти по православному.

Може да харесате още...